Jak zrobić grzybnię z grzybów i drożdży?
Spotkanie grzyba w lesie to wspaniała chwila dla grzybiarza. Jednak warunki, z jakimi mamy do czynienia w lesie nie zawsze mają korzystny wpływ na rozwój grzybów w wyniku czego jedynie co będziemy w stanie znaleźć to tak zwane trujące grzyby np. muchomory, szatany. Jednak istnieje sposób na przygotowanie gruntu pod grzybnie w ogrodzie lub na własnym podwórku.
Zakup specyfików do grzybni
Gotową grzybnię nawozi się od połowy kwietnia do października w miejscu, które zostało wcześniej przygotowane. Najlepiej by lokalizacja w której mają znajdować się grzyby była otoczona posadzonymi przez nas roślinami. Podłoże pod grzybnie przygotowuje się z mieszanki ziemi ogrodowej o wysokiej zawartości torfu i trocin iglastych w stosunku 5: 1 Natomiast potrzebne będą 3 otwory o średnicy 300 cm i głębokości 15 cm, a także wokół pnia około 052 m. Kolejny krok, jaki musimy wykonać to wypełnienie ich przygotowaną wcześniej mieszanką w ilości 13 paczek na każdy otwór. Wszystkie grzybnie należy podlać wodą w ilościach około 10 L. Symulować grzybnie można także poprzez dodanie do mieszanki cukru na każde 10 L wody należy dodać 10 g cukru. Latem należy całość regularnie pielęgnować. W rok w tym miejscu może się pojawić od kilku do kilkunastu grzybów, lecz to nie jest koniec po prostu, ponieważ całość zależna jest także od warunków pogodowych, szczególnie od ilości ozonu.
Grzybnia pieczarki
Grzyby słomkowe są zdecydowanie najłatwiejszymi do uprawy grzybami. Nie tylko ze względu na ilość, ale także na tempo wzrostu. Istnieją dwa główne typy, takie jak biały i brązowy. Ten ostatni gatunek przez niektóre osoby piszące komentarze na temat tych grzybów wyróżnia się na tle innych pieczarek smakiem, lecz wszystko to zależne jest od gustu. Pod względem odżywczym są dobrym suplementem białkowym co sprawia, że chętnie jedzą je wegetarianie i weganie.
W odniesieniu do kultury reprodukcja tego rodzaju grzybów jest bardzo prosta. Pieczarki mają funkcję, która ułatwia pracę, gdyż nie potrzebują one światła. Dzięki temu możemy je hodować w piwnicy, w której wykonamy wszystkie etapy związane z uprawą tego typu grzybów. Na pierwszym etapie reprodukcji, która trwa 810 dni pieczarki potrzebują temperatury w przedziale od 20 do 25 stopni C. Gdy tylko na powierzchni pojawi się biała powłoka, to będzie to sygnał, że w glebie zaczęła tworzyć się grzybnia. Drugim krokiem jest wtedy przeniesienie grzybni do innych warunków, w których temperatura wynosić musi około 18 stopni.
Podczas wzrostu najlepiej przewietrzyć pożywkę – oznacza to zdjęcie nasadki lub folii, tak aby zapobiec dopływowi powietrza do grzybni. Najważniejszą rzeczą, którą należy regularnie sprawdzać przynajmniej raz dziennie jest wilgotność ściółki torfowej. Jeśli jest za duża, to grzybnia z pewnością się udusi. Jeśli jest za mały – wyschnie. Pierwsze grzyby zaczynają pojawiać się po 20 dniach. Dodatkowo szczególną uwagę należy zwrócić także na zbiór grzybów, tak by nie uszkodzić ziemi lub pozostałych dopiero wyrastających grzybów.
Jak szybko rosną grzyby?
Na wstępie skupmy się na dwóch pojęciach. Najpierw należy poruszyć kwestię uprawy grzybni od zera, a następnie skupić się na aspekcie, jakim jest czas, w jakim rośnie grzyb do takiego rozmiaru, w którym można śmiało go zbierać. Najłatwiej uprawia się zdecydowanie pieczarkę – z grzybni pierwsze tego typu grzyby pojawią się już nawet po 2-3 tygodniach. Na inne gatunki grzybów musimy jednak poczekać zacznie dłużej. Najczęściej rosną one około miesiąca. Natomiast jeśli chcemy zasadzić grzyby we własnym ogrodzie to na pierwsze plony będziemy musieli poczekać kilka miesięcy. Ostatecznie po kilku latach gdy nasza grzybnia się przyjmie to nowe grzyby będą pojawiać się od kilku do kilkunastu dni w zależności, z jakim gatunkiem mamy do czynienia.
domowa grzybnia to świetny sposób na pyszne, ekologiczne grzybki